Confinats 3

Ja som en plena quarta setmana del confinament que coincideix amb Setmana Santa. Serà doncs una setmana santa molt atípica perquè no hi haurà cap acte popular ni religiós. A Oliva va ser dels primers llocs en què la Junta de Germandats va decidir que no faria els actes d’enguany quan en altres llocs encara es resistien a suspendre’ls.

Hi ha a Oliva bastants germandats, amb un nombre de membres molt divers, però que darrerament han pres una gran volada quasi totes elles. Una de les coses que molta gent, jo em compte entre elles, retrau a la situació actual és que estan intentant transformar la setmana santa olivera en una més de les setmanes santes andaluses (per no dir sevillanes simplement) amb una proliferació de bandes de tambors i cornetes que exhibeixen una parafernàlia semimilitar que és, al meu parèixer, estranya per a la tradició valenciana i olivera. Em contava algú fa uns dies, amb una bona dosi d’humor negre que espere que no s’entenga malament, que enguany han aconseguit allò que fa temps buscaven i que era semblar-se totalment a la setmana santa andalusa: cap desfilada al carrer i molts actes als balcons de la ciutat. Personalment lamente la situació perquè una gran quantitat de gent no podrà fer allò pel que ha estat assajant i esperant durant tant temps.

Allò que lamente més encara és la no celebració tampoc de dos actes que jo considere que estan més arrelats a Oliva i que li són molt propis. Es tracta del Via Crucis a la muntanyeta de Santa Anna que té un sabor molt especial i que a mi em va atrapar des del primer any que hi vaig assistir, ara fa ja més de 40 anys. L’altre acte que jo m’estime i que considere propi de la setmana santa olivera és el Desclavament. Cada divendres sant sobre les 18,30 h. a l’església de Santa Maria se celebra aquest acte amb l’església de gom a gom. Es tracta de la representació del davallament de la creu amb música interpretada per un grup de músics de la banda de l’Associació Artístico Musical d’Oliva i cantada per la coral Santa Cecília junt a altres cantants del poble. La música és del gran músic oliver Josep Climent i la lletra del poeta local Salvador Soler. A aquest acte li tinc un apreci especial perquè he participat, tocant la tuba, moltíssimes vegades. Enguany no es farà l’acte però ens queda el consol que l’any passat el vam interpretar dues vegades, una per setmana santa i l’altra pel mes de novembre amb motiu de la clausura de la Diocesana 2019 que es va celebrar a Oliva.

Cuideu-vos molt, per favor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s